top2

Er du urolig for din datter? Giv hende en at tale med

Foto: Flickr/Mario Mancuso

Foto: Flickr/Mario Mancuso

Foto: Flickr/Zuerichs Strassen

Foto: Flickr/Zuerichs Strassen

Det er svært at være ung pige, og sådan har det altid været. Voksen og stadig lidt barn. Trukket i alle retninger af et inferno af løbske følelser. Det er en naturlig del af at blive kvinde. Men unge piger har det sværere end tidligere, viser adskille aktuelle undersøgelser.

Store krav til seje piger

Unge kvinder i dag føler, at de både skal klare sig godt fagligt, se godt ud, være populære, være online hele tiden og samtidig spise sundt og dyrke sport. En del har desuden skilte forældre og skal flytte rundt mellem flere hjem og ofte også navigere i nye, sammenbragte familier med alt hvad det indebærer af relationer og praktik.

Nogle håndterer disse krav og rammebetingelser med ophøjet ro, men for de fleste er det noget, de skal lære. Selvom unge generelt er super seje og har mange ressourcer med hjemmefra, er ungdomslivet også så krævende at navigere i, at mange i perioder bliver udmattede, usikre eller triste.

Det kan være meget svært at være vidne til som forældre. Og det kan være umuligt at få en åben dialog med sit næsten voksne barn om – især hvis vi forældre er bekymret, og det bliver man jo helt naturligt, hvis man får den tanke, at ens barn ikke trives.

Og det er en barsk realitet, at mange unge kvinder oplever angst, stress og depression. Måske dit barn er én af dem?

Giv din datter luft

Hvis du er urolig for om din datter mistrives, vil jeg råde dig til at hjælpe din datter til at tale med nogen om det. Helst en voksen, og acceptér, at hun nok ikke vil tale med dig for ikke at gøre dig mere urolig.

Så find en anden livsklog og rolig voksen, som din datter kan blive tryg ved og stole på. Den funktion udfylder jeg for mange unge kvinder, som typisk ret hurtigt oplever meget stor lettelse over at få luft for de svære tanker og følelser, der fylder. Og ofte er ret få samtalernok til at vække det iboende mod og styrken til at navigere gennem det svære ved pubertet og de første år som voksen med glæde og at blive fri af alle tegn på angst, stress og depression.

Foto: Flickr/JD Hancock

Foto: Flickr/JD Hancock